Snel naar
Deel artikel

Tips voor je hond in de lente

Nu het weer beter weer is, gaan baasjes ook weer meer met de hond eropuit. Net als bij mensen moet ook bij de hond de conditie na de winter weer opgebouwd worden. Doe dit geleidelijk aan om vervelende blessures te voorkomen.

In het voorjaar zijn er soms uitschieters in de temperatuur, soms wel naar de 20 graden. Niet alle honden kunnen deze temperatuur goed af door een dikke wintervacht die nog niet helemaal uitgevallen is. Zeker als er een hormonaal probleem speelt of als er tekorten zijn in de vitaminen- of mineralenhuishouding. Zorg dat de hond daarom de beschikking heeft over voldoende drinkwater en schaduwrijke plekken.

Hoewel de temperatuur buiten aangenaam kan zijn, is de temperatuur van het buitenwater vaak nog erg laag. Let op dat je hond bij het zwemmen niet zo verkrampt raakt dat hij in moeilijkheden komt.

In het voorjaar krijgen sommige honden ook last van hooikoorts: de hond heeft jeuk en krabt veel, krijgt oorinfecties, opgezwollen ogen, geïrriteerde voeten, rode oksels en liezen en snoet. Help de hond door na elke wandeling de vacht af te nemen met een natte washand waardoor er al veel pollen verwijderd worden. Ondersteuning is mogelijk met diverse homeopathische middelen.

Frederike Domenie: Tips voor je hond in de lente

De tuinliefhebber die gebruik maakt van slakkenkorrels en bloembollen moet zich realiseren dat deze beiden zéér giftig c.q. potentieel dodelijk zijn voor honden. Bij het vermoeden dat de hond hiervan gegeten heeft, is het belangrijk direct de dierenarts in te schakelen.

Niets is mooier in het voorjaar dan de ontluikende natuur. Let echter wel op met de Berenklauw. Deze grote schermbloemige plant geeft een stofje af, furocoumarine, welke bij aanraking met de hond i.c.m. zonlicht jeukende plekken geeft en ernstige brandblaren kan veroorzaken. De ogen kunnen zeer pijnlijk en rood worden. Als de hond met de plant in aanraking is geweest, spoel hem dan zo snel mogelijk af met lauwwarm water en houdt hem uit het zonlicht. Raadpleeg de dierenarts bij twijfel.

Als de temperatuur begint op te lopen worden ook de teken weer actief. Check na de wandeling de hond op teken en verwijder deze direct met een tekentang. Dit om besmetting met de bacterie Borrelia te voorkomen.

Hoewel het de laatste jaren wat minder speelt, is er in het voorjaar ook nog de eikenprocessierups. De brandhaartjes van deze rups veroorzaken jeukende en pijnlijke bultjes bij de hond. Als de hond de haartjes ingeademd heeft, dan is er het risico dat de luchtpijp opzwelt en de hond benauwd wordt. In dat geval is ingrijpen door de dierenarts nodig.

Tot zover wat tips. Maar vooral: geniet van deze mooie periode samen met je trouwe viervoeter!

Frederike Domenie

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief