Prins, de hond die zijn voeten kapot beet

Soms komt er een patiënt in de praktijk waarbij de moed haast in je schoenen zakt. Prins was zo’n patiënt: hij zat hele dagen op zijn poten te bijten, tot bloedens toe. Van alles hadden de eigenaren al geprobeerd, allerlei symptomatische therapieën. Maar wat ze ook probeerden het hielp allemaal niets.

Gelukkig was Prins een grote rashond en dat maakte mij al wat optimistischer want ik weet uit ondervinding dat bepaalde kleine rashonden een zeer slechte genezingstendens hebben.

Bij Prins speelden er twee dingen: door een slechte spijsvertering had hij veel afvalstoffen die zich ophoopten in zijn voeten. Dat gaf inwendige zwelling en
daardoor veel pijn waardoor hij op de voeten ging bijten. Mijn inschatting is dat zo’n 85 procent van huid- en jeukklachten eigenlijk een spijsverteringsprobleem is. Daarnaast bleek Prins contactallergieën te hebben. Behalve voor vele grassoorten ook héél erg voor huisstofmijt.

Slechte spijsvertering

Herstellen van zijn immuunsysteem

Kortom: in het geval van Prins was het allerbelangrijkste het zo snel mogelijk herstellen van zijn immuunsysteem (lees: darmen) zodat de impact van al die allergieën al kleiner zou worden. Daarnaast heb ik een homeopathisch middel voorgeschreven wat gemaakt wordt van huisstofmijt en waarmee we de hond gingen desensibiliseren.

Het aanpakken van het oplosbare probleem ( darmen/weerstand) en het onoplosbare probleem ( de huisstofmijt, die nooit te vermijden is omdat de hele leefomgeving er vol mee zit ) leidde ertoe dat Prins bijna klachtenvrij werd. Heel fijn voor Prins maar ook voor zijn baasjes die zo verdrietig waren als ze zagen hoe hij zijn voeten kapot beet.

Frederike Domenie

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief