Chris, de jachthond met chronische diarree

De komende tijd wil ik wat ervaringen uit mijn praktijk met jullie delen. Dit om te laten zien wat er met homeopathie allemaal mogelijk is, juist bij chronische klachten die zich vaak moeilijk op laten lossen. Omdat er onder mijn Facebookvrienden veel hondenbezitters zijn, leek het me leuk om juist die ervaringen te delen. Wellicht herken je hier iets in en kan het jou ( jouw hond) helpen.

Chris, de jachthond met chronische diarree

Veel honden hebben regelmatig last van diarree. Soms gaat het een paar dagen redelijk met de ontlasting en dan is het weer helemaal mis. Zo ook één van mijn patiënten , Chris, een mooie jachthond die al jaren aan het tobben was tot grote wanhoop van zijn baasjes en de dierenarts. Toen zijn baasjes mij om hulp vroegen, was Chris griezelig mager geworden en totaal uitgeput. Chris stond op het punt om ingeslapen te worden.

Chronische diarree kan veel oorzaken hebben die allemaal uitgesloten moeten worden.

Allereerst is het belangrijk om te testen of de hond geen parasieten bij zich draagt, zoals wormen of giardia.
Ook een vitamine B12 tekort kan aanleiding zijn voor diarreeklachten. Een enkele keer is er sprake van inschuiving van darmen. Daarnaast kunnen tumoren in darmen of lever de boosdoener zijn.

Chronische diarree

Ontregeld immuunsysteem

Dan zijn er een aantal aandoeningen van de spijsverteringsorganen zelf. Sommige honden met een ontregeld immuunsysteem hebben last van Inflammatory Bowle Disease ( IBD) wat te vergelijken valt met de Ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa bij mensen.
Of zij hebben een alvleesklier die onvoldoende of helemaal geen verteringsenzymen meer produceert ( EPI).

Maar vaak is een voedselallergie of voedselintolerantie de onderliggende oorzaak van alle ellende. En dan is het een kwestie van alle ziekmakende voedingsbestanddelen weglaten en overschakelen op voer wat de hond wel kan verdragen.

Gelukkig voor Chris bleken er geen onoverkomelijke dingen aan de hand te zijn maar bleek hij allergisch voor veel voedingssoorten. Ik vond passend voer en met ondersteuning van twee homeopathische middelen tegen darmontsteking en voor de opbouw van het darmslijmvlies begon hij binnen een paar weken op te knappen en rent hij tot op de dag van vandaag nog vrolijk rond.

Frederike Domenie

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief